Ontwikkelingen Covid-19

Ontwikkelingen Covid-19: Online behandelen, onze gebarencursus: Nederlands met Gebaren, NmG is omgezet naar een e-learning en daarnaast bieden we de Hanenmethodiek Praten doe je met z’n tweeën, oudercursus online aan!  

 

In de tijd dat Covid-19 ons land en heel de wereld in zijn greep had konden we de meeste logopedische behandelingen online doen. De OMFT behandeling, het behandelen van verkeerde mondgewoonten en een verkeerde slik, bleek hiervoor uitermate geschikt. En zelfs de preverbale logopedie, het begeleiden van baby’s en heel jonge kinderen met drink en slikproblemen konden we online begeleiden. We werden allemaal heel creatief: tijdens de behandeling verstopten we letters in ons eigen huis en gingen met de camera op zoek naar die ene klank!  

 

Voor een aantal behandelingen, zoals voor de heel jonge kinderen waren de online behandelingen wat minder geschikt. En ook voor de cursussen die we geven stonden we voor een uitdaging. De oudercursus ‘Praten doe je met z’n tweeën’, de Hanen methodiek, werd vanuit de Hanen organisatie in Canada omgezet naar een online cursus. 
Inmiddels hebben we zelf kunnen ervaren dat een mix van online avonden en live huisbezoeken om ouders te coachen voor iedereen, zowel ouders als logopedisten, heel goed te doen is. Ouders geven aan dat de online cursus heel prettig is: ze hadden geen reistijd en er is geen oppas nodig én wel de volle aandacht voor alle technieken en theorieën. De filmpjes van de ouders met hun eigen kind zijn online ook goed te volgen. Dat we de laatste avond in overleg met iedereen (ook vanwege de toen versoepelde maatregelen) ook live samen konden beleven was fijn! Deze variatie van de online PDMT (Praten doe je met z’n tweeën) cursusavonden in combinatie met live bezoeken is een blijvertje!  

 

Onze Gebarencursus, de basiscursus NmG/Nederlands met Gebaren, kon ook niet doorgaan. Onze cursusruimte in Hengelo is ruim, maar tijdens de lock-down was er natuurlijk niets live mogelijk. Daarom zijn we tijdens deze periode bezig geweest met het ontwikkelen van een e-learning NmG. Voor deze e-learning gebarencursus hebben we alle theoretische informatie over communicatieve vaardigheden, het hoe en waarom je spraak zou ondersteunen met gebaren en alles wat we tijdens de live cursus aan de orde laten komen omgezet naar online modules. Daarnaast hebben we heel erg veel filmpjes gemaakt met alle gebaren die we aan bod laten komen tijdens de live cursus. De lijst met gebaren hebben we uitgebreid en we hebben veel meer film opgenomen. Deze e-learning wordt steeds uitgebreid, naar vraag en ideeën van de cursisten voegen we meer en meer gebaren toe.  
De gebarencursus: e-learning basisgebaren NmG bieden we via de BEO academie aan. Ben je geïnteresseerd en denk je dat gebaren jouw communicatie met je kind kunnen verbeteren? Neem eens een kijkje op de site www.beo-academie.nl!