Bijblijven met bijscholing Logopedisten!
Bijblijven met bijscholing Logopedisten!
Logopedisten hebben meerdere manieren waarop ze bijgeschoold worden. Ze nemen deel aan zogenoemde kwaliteitskringen die 6 keer per jaar, meestal in de avonduren, plaatsvinden. Daar zien ze collega logopedisten en volgen dan heel gestructureerd een vergadering bij, waarbij kennis delen, casuïstiek en vernieuwde inzichten vaak centraal staan. Daar leer je van. Ook volgen we jaarlijks bijscholing, deze bijscholing kiezen we zelf. Zijn er gebieden in de logopedie waar nieuwe inzichten zijn, is er een gebied waar je je verder in wil scholen, dan kiezen we daar de cursus en nascholing op uit.
Zo zijn de collega’s geschoold in de OMFT: de Oro Myo Functionele Therapie. Therapie gericht op de spierkrachten in het mondgebied, die zorgen voor een juiste balans in spierkracht waardoor tanden netjes in de rij staan en niet naar voren komen door bijvoorbeeld een tong die bij de slik steeds tegen de tanden aan duwt. Voor deze therapie worden kinderen die een verkeerde slik hebben, die voornamelijk door de mond ademen of een andere verstoorde spierspanning in het mondgebied hebben vaak doorgestuurd door tandartsen en orthodontisten.
De bijscholing die eerder door Milou en Angela werd gevolgd heet PRT, Pivotal Response Treatment, een methode die zich richt op motivatie en communicatie bij kinderen met een autisme spectrum stoornis. (ASS of kortweg Autisme) Kinderen leren door veel initiatief te nemen, om contact met anderen te maken. Hierdoor leren ze alle verschillende communicatieve vaardigheden zoals de ander aankijken, beurten nemen in het gesprek, ze leren de sociale regels zoals niet door elkaar heen praten en ze oefenen met het leren gebruiken van taal.
Kinderen met een stoornis in het Autistisch spectrum nemen dat initiatief minder vaak en daardoor missen ze de natuurlijke leermomenten in de communicatie. In de PRT leert de logopedist hoe ze ouders en kinderen deze leermomenten wel laat ervaren op een natuurlijke manier. De PRT wordt tegenwoordig vaak ingezet en is een hele mooie aanvulling op de methodieken die we al een hele periode toepassen in de praktijk.